kracht is ook bepalend voor je denkkracht

Martin Hersman • 23 augustus 2024

kracht bepaalt je denkvermoegn

Wil je je mentaal beter kunnen focussen op je werk of je andere taak? Doe krachttraining! Er is een duidelijk verband tussen fysieke kracht en het vermogen om te focussen.
Uit overzichts- en meta-analysestudies blijkt dat krachttraining een betere impact op de cognitie heeft in vergelijking met andere vormen van lichaamsbeweging, zoals aerobe oefeningen als wandelen bijvoorbeeld.
Diverse bestuurders die ik op hun vitaliteitstrategie begeleid, zijn vaak beperkt in slaap, kracht en coördinatie. Een paar kleine veranderingen in deze 3 onderdelen leidt snel tot verbeterde prestaties op het werk, meer aandacht thuis en ook op de paddel- of golfbaan.
Krachttraining verhoogt zowel de spiermassa als kracht, wat verschillende gezondheidsvoordelen biedt. Spierzwakte is in verband gebracht met een verscheidenheid aan leeftijdsgebonden negatieve gevolgen, zoals cognitieve achteruitgang, diabetes en osteoporose.
Al vanaf je 30e wordt krachttraining belangrijker. Daar schrikken veel mensen van. Bovendien verbetert krachttraining de coördinatie, waardoor je op termijn beter in staat bent om een misstap op te vangen (bijvoorbeeld struikelen).

Kortom, door krachttraining te doen, verbeter je niet alleen je fysieke kracht, maar ook je cognitieve vaardigheden, waaronder dus het vermogen om je te focussen.

Zelf doe ik training in de tuin met kettlebels, een optrekstang en een eenvoudige halter. Je kan dit simpel zelf doen op een tijdstip wanneer jij dit wilt.

Er zijn diverse testen mogelijk, maar dit is een leuke die je ook op vakantie kan doen: Hoe lang kan je nog ‘hangen’ aan een stang of balk? Vrouwen minimaal 10 seconden, mannen minimaal 30seconden (en eigenlijk ook met 1 pullup).

Ik ben benieuwd naar je tijd.